Gıybet odur ki, gıybet edilen adam hazır olsaydı ve işitseydi, kerahet edip darılacaktı. Eğer doğru dese, zaten gıybettir. Eğer yalan dese, hem gıybet, hem iftiradır; iki katlı çirkin bir günahtır.

Hz. Ebu Bekir'in Namazı

0

Posted by fallinlove | Posted in | Posted on 06:00

   Allah Resulü'nün  ilk dava arkadaşı, hicret yolculuğunda refakatçisi, zor günlerde hep Resulullah'ın (s.a.v.)  yanında olan ve hiçbir zaman sadakatinden taviz vermeyen büyük ruh. Sadakat timsali bu büyük insan Hz. Peygamber (s.a.v.)  ile öylesine bütünleşmişti ki Allah Resulü (s.a.v.) ona ne zaman ihtiyaç duysa hemen yanıbaşında bitiverirdi. 23 yıl boyunca beraber sevinip beraber üzülmüşlerdi. Ebu Bekir (r.a.) öylesine bir sadakat, vefa ve haya insanı idi ki Allah Resulü'nün (s.a.v.)  yanında konuştuğu kelimeler bile sayılı idi.Hhayatı boyunca hep Efendimiz'in (s.a.v.)  dudaklarına baktı. Ne emrederse hemen  yerine getirir, neyi yasaklarsa ondan hemen uzak dururdu. Her şeyiyle O'na (s.a.v.)  teslim olmuştu. Efendimiz (s.a.v.) dünyadan ayrılınca bu acıya dayanamamış, iki yıl gibi kısa bir süre sonra Allah Resulü'nün (s.a.v.) yanında O'na (s.a.v.)  berzah komşusu olmuştu.

 İşte böyle bir insanın namazı nasıl olabilirdi ki? Tabii ki Allah Resulü'nün (s.a.v.) namazına en çok benzeyen namazları en başta o kılıyordu. Zaten Allah Resulü (s.a.v.) de giderken onu imam ilan etmiş ve vekil tayin etmişti. Namazı Allah Resulü'nün namazına benzemeyen bir insan nasıl O'nun (s.a.v.) vekili olabilirdi ki?
    Hz. Ebu Bekir (r.a.) Allahuekber deyip namaza durduğunda sağa-sola bakmaz bir sütun gibi dimdik dururdu.. Hz. Ebu Bekir (r.a.) bir gün hanımı Ümmü'r-Ruman'ın namaz kılarken sağa-sola meylettiğini görünce kendisini öyle bir paylamıştı ki neredeyse namazını bozacaktı.Ebu Bekir (r.a.) eşinin yapmış olduğu bu yanlışlık üzerine ona Efendimiz'in (s.a.v.) şu sözünü hatırlattı: ''Sizden biriniz namazda iken etrafını (organlarını, özellikle de bakışlarını) hareketsiz kılsın. Yahudilerin oraya-buraya meyletmeleri (gözlerini gezdirmeleri, vücutlarını kıpırdatmaları) gibi sağa-sola meyledip durmasın.Çünkü namazda uzuvların sükuneti, namazı tamamlayan hususlardandır.''
   Ebu Bekir (r.a.) kıldığı namazlarla sonraki nesillere çok güzel misaller bırakmıştı...

Comments (0)

Yorum Gönder